06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Architectenweb netwerkevents

Opdrachtgever

Architectenweb

Soort project

Modereren en debat

Organisatie en modereren van netwerkevents
Opdracht

in opdracht van Architectenweb organiseer en modereer ik sinds 2018 thematische bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen in het vakgebied.

Opdrachtgever

Architectenweb

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Instelling

Architectenweb

Lokaties

Amsterdam

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

In opdracht van Architectenweb organiseer en modereer ik jaarlijks een aantal netwerkevents. Dit zijn thematische bijeenkomsten die qua inhoud aansluiten of reageren op actuele ontwikkelingen of innovaties in het vakgebied. De events worden vanuit het Architectenweb Partnernetwerk door het jaar heen georganiseerd,

Tijdens een event worden een aantal presentaties gegeven waarna een discussie met sprekers en het publiek plaatsvindt.

Naar aanleiding van elk event wordt op www.architectenweb.nl een verslag gepubliceerd. Dat verslag wordt doorgaans ook door mij geschreven. Hieronder een fragment uit het verslag van het Architectenweb netwerkevent over modulaire woningbouw dat op 14 februari 2019 plaatsvond bij Broeinest Amsterdam.

 

[fragment uit het artikel]

“(…) Waarom denken we dat in het werk gemaakte gebouwen beter zijn, langer meegaan, dan gebouwen uit modules die in de fabriek gemaakt zijn? Dat vroegen de fabrikanten de modulaire bouwsystemen het publiek herhaaldelijk. Voor het omgekeerde valt namelijk ook veel te zeggen: in de fabriek is een veel stabielere bouwkwaliteit te realiseren. En bovendien, dat argument bleef ook steeds terugkomen: modules kunnen ook weer ‘afgestapeld’ worden, en dus zelf of in onderdelen hergebruikt worden. Modulaire woningbouw kan dus circulair zijn.

Mass custimization
Rutger Schoor, algemeen directeur bij Jan Snel, begon zijn bijdrage met het ontkrachten van een aantal vooroordelen rond modulair bouwen. Zo ligt de oorsprong van modulair bouwen bij het wereldberoemde Chrystal Palace (1851. Kassenbouwer Joseph Paxton gebruikte bij de bouw, als een van de eersten, geprefabriceerde elementen die samengesteld het paviljoen vormden. Na de wereldtentoonstelling werd het uit elkaar gehaald en elders herbouwd. Schoor verwijst graag naar Chrystal Palace vanuit zijn constatering dat veel architecten modulair bouwen nog steeds als een minderwaardige bouwmethode beschouwen. Ten onrechte omdat de variaties, verfijning en mogelijkheden een snelle ontwikkeling doormaken.
Daarvan is modulaire hoogbouw misschien nog wel het meest veelbelovend omdat het effectief ingezet kan worden in hoogstedelijke gebieden waar ruimte schaars en de vraag naar woningen groot is. Modulaire hoogbouw is ook interessant omdat het een zeer kleine bouwplaats vergt en er relatief weinig verkeer naar de bouwplaats nodig is. Schoor noemt als concreet voorbeeld het 29 verdiepingen tellende project Apex House (studentenwoningen) in Londen/Wembley dat collega modulair bouwer Vison heeft gebouwd.
In de context van de huidige bij de vraag achterblijvende woningbouwproductie biedt modulair bouwen volgens Schoor kansen bij uitstek. En vanuit het principe van mass custimization kunnen producenten, nadrukkelijk samen met architecten, ook doelmatig, gevarieerd en flexibel inspelen op wisselen woonwensen én de transitie van bezit naar gebruik door verschillende doelgroepen. De kansen en mogelijkheden zijn dus veel rijker en groter dan menigeen denkt. (…)”

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.