06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Verhüllter Reichstag

Opdrachtgever

Christo & Jeanne-Claude

Medewerker en gids
Opdracht

Opdrachtgever

Christo & Jeanne-Claude

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Instelling

Lokaties

Berlijn

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

In de zomer van 1995 vond het project ‘Verhüllter Reichstag 1971 – 1995′ van Christo & Jeanne-Claude in Berlijn plaats. Het project kon op veel respons rekenen en wordt sindsdien door velen als een belangrijk symbolisch moment van het ‘nieuwe’ Duitsland gezien. Amper vijf jaar eerder viel daar de Berlijnse Muur, die vlak langs het Rijksdaggebouw liep. Die gebeurtenis vormde toen het beginpunt van de eenwording (Wiedervereinigung) van de Bundesrepublik Deutschland (BRD) en de Deutsche Demokratische Republik (DDR) in 1990. De verhulling van de Rijksdag wordt door velen gezien als meer dan een kunstproject. Het verbeeldt het afscheid van een beladen verleden en ze de verwelkoming van een nieuwe, veelbelovende toekomst kracht bij.
Christo & Jeanne Claude werkten bijna 25 jaar aan de totstandkoming van het project. Het uiteindelijke resultaat overtrof de (hooggespannen) verwachtingen en bracht wekenlang een volksfeest op het terrein rond het oude parlementsgebouw teweeg.

Het project was mijn afstudeeronderwerp aan het Kunsthistorisch Instituut aan de Universiteit van Amsterdam. Daartoe verdiepte ik mijn zowel in de geschiedenis van Duitsland, die van het Rijsdaggebouw, de beweegredenen van Christo & Jeanne Claude en in het bijzonder in de meervoudige betekenis van het project.
Daartoe interviewde ik samen met kunstredacteur Marianne Vermeijden ook het kunstenaarsechtpaar: ‘Christo wil de Duitse Rijksdag laten stralen in de zomerzon’, NRC Handelsblad, 25 november 1994.

Als medewerker van het project was ik ten tijde van de verhulling van het gebouw ter plekke. Zo was ik in de gelegenheid mijn bevindingen te toetsen in gesprekken met bezoekers. Op basis daarvan schreef ik mijn conclusies na terugkomst uit Berlijn. Mijn afstudeerscriptie kreeg de titel ’Eine Scheußlich Schöne Schwatzbude verhüllt’.

Marianne Vermeijden, ‘Christo wil de Duitse Rijksdag laten stralen in de zomerzon’, NRC Handelsblad, 25 november 1994.
‘https://www.nrc.nl/nieuws/1994/11/25/christo-wil-duitse-rijksdag-laten-stralen-in-de-zomerzon-7247020-a203487

JaapJan Berg, ‘Christo is dood, lang leven Christo en Jeanne-Claude!’, in: Ruimte, nr.4, 1996.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.