06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Atelier Overijssel

Opdrachtgever

Provincie Overijssel en Atelier Overijssel

Projectmanager
Opdracht

Organisator, onderzoeker en curator van diverse projecten over ruimtelijke kwaliteit in Overijssel

Opdrachtgever

Provincie Overijssel en Atelier Overijssel

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

AtelierOverijssel is een onafhankelijke organisatie (werkplaats) die werkt aan de ruimtelijke kwaliteit van Overijssel. Van 2007 tot 2009 maakt JaapJan Berg deel uit van de toenmalige equipe onder leiding van atelierleider Jan Dirk Hoekstra (H+N+S landschapsarchitecten).

Als projectmanager was ik verantwoordelijk voor verschillende projecten, waaronder de publicatie ‘Levende Erven. Manifest over ruimtelijke kwaliteit op erven in verandering’ en het organiseren van verschillende presentaties en debatten.

Verder was ik projectleider van de breed opgezette manifestatie ‘Rafels, Randen en Routes’. Met dit project vroeg AtelierOverijssel aandacht voor de kwaliteit en praktijk van dorpsuitbreidingen in de provincie Overijssel. Vijf dorpen werden geselecteerd als casus: De Lutte, Goor, Heino, Willemsoord en Zwartsluis.

Voor het project werden per locatie ontwerpbureaus uitgenodigd om met ontwerpend onderzoek visies te ontwikkelingen voor de specifieke kwaliteit van deze dorpen. De bureaus waren: Artgineering, Bosch Slabbers, NoordPeil, Ton Matton/Matton Office en Urban Affairs.

Tevens werden de actuele dorpsgezichten vastgelegd door fotograaf Hans van der Meer.

Kunstenaar Joke Robaard, Wapke Feenstra en het collectief Observatorium maakten werk dat de beleving en betekenis van het huidige dorpsgezicht als leidraad had.

De resultaten van onderzoek en ontwerp alsmede de kunstwerken werden samengevat in een publicatie en tentoongesteld in Kasteel Het Nijenhuis / Museum De Fundatie in Heino (november 2007 – januari 2008).

Observatorium maakte ten tijde van de tentoonstelling een speciale installatie in de publieke ruimte van Heino.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.