06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Dutch Design Week 2021

Opdrachtgever

Dutch Design Foundation

Prijsuitreiking en column tijdens de Dutch Design Week 2021
Opdracht

Prijsuitreiking en column Dutch Design Awards 2021

Opdrachtgever

Dutch Design Foundation

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Lokaties

Eindhoven

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Voor de Dutch Design Awards 2021 was ik wederom en met veel plezier actief als commissievoorzitter en jurylid van de categorie Habitat. Dit jaar waren weer drie toonaangevende projecten genomineerd voor deze categorie.

In willekeurige volgorde waren dat de projecten: Spaarndammerhart van Korth Tielens architecten – Marcel Lok_architect, Serres Séparées van stichting Mediamatic en Marker Wadden van het team bestaande uit Natuurmonumenten, Ziegler_Branderhorst stedenbouw en architectuur, Vista landschapsarchitectuur en stedenbouw, Palmbout urban landscape , Frits Palmboom, Rijkswaterstaat en Boskalis.

Het laatste project, Marker Wadden, mocht zich na de prijsuitreiking op 23 oktober 2021 tijdens de Dutch Design Week winnaar van de categorie Habitat noemen.

Gelijktijdig met de Dutch Design Week verscheen ook mijn column als jurylid online. Onder de titel ‘Tijdloos ontwerpen’ ga ik daarin, naar aanleiding van twee recente voorbeelden die de publiciteit haalden, in op de waardering van ontwerpen die vaak na verloop van tijd aan slijtage onderhevig is.

In de euforie rond nominaties en het winnen van prijzen treden gedachten over de waardering van een ontwerp op de lange termijn vaak niet erg op de voorgrond. Begrijpelijk. Maar dat dit aspect en de consensus over de langdurige waardering van ontwerp soms lastig te vinden zijn tonen recente discussies en zelfs rechtszaken aan.

[fragment uit het artikel]

Beide kwesties zijn illustratieve voorbeelden van de kwetsbare positie waarin een ontwerp terecht kan komen bij veranderde inzichten over waarde en betekenis van het werk zelf óf van de context. Het maakt ook zichtbaar dat de waardering ingrijpend kan veranderen na de roes van het maken en creëren van een ontwerp; en het winnen van een prijs of award…. Bijna niemand maakt dan, begrijpelijk, een punt van de levensduur of houdbaarheid van het ontworpen object. Tenzij duurzaamheid en levensduur natuurlijk het hoofdthema zijn.

Die blinde vlek is volkomen logisch. Er direct aan te refereren zou ook getuigen van bovenmatig ontwikkelde mate van achterdocht. Het idee dat aan de basis staat én het ontwerp zelf komen voort uit een directe reactie op een actuele opgave of uit het beantwoorden van een urgente vraag. Een succesvol ontwerp ontleent zijn kracht aan de accuraatheid van de interpretatie van een moment. In dat eigentijdse zit de kracht en het onderscheidende vermogen van een goed ontwerp. Goed ontwerp is per definitie momentaan, het klopt en is juist. Het begin- en eindpunt vallen er altijd in samen.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.