06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Pontsteiger, stedelijk kantelpunt aan het IJ

Opdrachtgever

Bouwinvest

Tekstschrijven voor publicatie
Opdracht

Tekstschrijven en redactie

Opdrachtgever

Bouwinvest

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Instelling

Bouwinvest,MENDO

Lokaties

Amsterdam

project thema's

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

In opdracht van vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest schreef ik in 2018 de teksten voor de publicatie ‘Pontsteiger. Urban tipping point on the IJ’ (Stedelijk kantelpunt aan het IJ). Pontsteiger, ontworpen door architectenbureau Arons en Gelauff, is bepaald een opmerkelijke bijdrage aan de recente Nederlandse architectuur en aan de stormachtige stedelijke ontwikkeling van de stad Amsterdam.Een dergelijk gebouw verdient een bijzonder en opmerkelijk boek. Het belicht en beschrijft het gebouw, de totstandkoming, het ontwerp, de ideeën die eraan ten grondslag liggen en de mensen die het bouwden.

Om de ontwikkeling en bouw van Pontsteiger te memoreren is een boek gemaakt dat de ontwikkeling in beeld en tekst probeert te vangen. Fotograaf Milan Hofmans begon, nog voordat de eerste schop de grond in ging, met het vastleggen van de totstandkoming van het gebouw en de transformatie van het gebied Houthaven. Een proces dat drieënhalf jaar in beslag nam en resulteerde in honderden foto’s.

Ik voorzag dit beeldverhaal van aanvullende teksten en interviewde zowel architecten Arons en Gelauff als een kraanmachinist ter plekke.

Grafisch ontwerper en uitgever MENDO smeedde het samen tot een eenheid met passende vormgeving en typografie. Vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest, eigenaar van de huurappartementen in Pontsteiger, stond aan de basis van dit alles.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.