06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Een nieuw station voor Arnhem

Opdrachtgever

UNStudio

Tekstbijdrage aan de publicatie uitgegeven ter gelegenheid van de oplevering van Station Arnhem in 2015
Opdracht

Artikel voor publicatie over het nieuwe Station Arnhem

Opdrachtgever

UNStudio

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Instelling

UNStudio

Lokaties

Arnhem

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Voor de publicatie ‘Arnhem.Station Met Een Twist’ (2015) schreef ik de tekst “Arnhemse beweging’. Daarin wordt de uitgangspunten en visies achter dit bijzondere ontwerp van UNStudio voor het nieuwe station in Arnhem nader toegelicht. De ontstaansgeschiedenis van dit project duurde maar liefst achttien jaar. Een periode waarin de plannen, het ontwerp en de financiën en aanbesteding verschillende gedaantes aannamen en meerdere fases werden doorlopen.

Bij de uiteindelijke oplevering riep het ontwerp veel uiteenlopende reacties op. Zeker is dat de stad een opvallend gebouw rijker is geworden. Een gebouw dat zowel de stedelijke en regionale ambities van Arnhem kracht bijzet alsook de een symbool van stedelijke ontwikkeling en verdichting benadrukt.

Ook voor het bureau van Ben van Berkel en Caroline Bos is dit gebouw van grote betekenis geweest als proeve van hun visie op infrastructuur, functiemenging en verdichting. Maar het project is volgens Van Berkel ook op een andere manier bijzonder. Het project in Arnhem markeert namelijk ook, opmerkelijk genoeg, enigszins het begin van hun carrière.UNStudio bestond ten tijde van de oplevering circa 25 jaar en in 19 daarvan was het station een lopende opgave.

Een periode van bijna twee decennia zou ook de gedachte kunnen voeden dat de Gelderse provinciestad getrakteerd wordt op een (intussen) wat verouderd ontwerp en gebouw. Maar één blik op het eindresultaat en de geconcretiseerde methodologische benadering en elke gedachte aan welke vorm van achterhaaldheid smelt direct weg. UNStudio heeft in Arnhem niet minder dan een vooruitstrevende en baanbrekende transfermachine gerealiseerd die op zeer intelligente wijze de multifocale opgave van stedelijke verdichting, intensief grondgebruik en het stroomlijnen en verknopen van diverse gebruikersstromen en (openbaar) vervoerlijnen beantwoordt. Alles geheel in lijn met de belangstelling van de architect voor Arnhem als kansrijke stad met een sterke culturele uitstraling en strategisch gelegen tussen de Randstad en het Ruhrgebied alsmede de fascinatie voor ingewikkelde (infrastructurele) projecten

 

Aan de publicatie werkten, naast UNStudio, ook Catja Edens (samenstelling en redactie), Mark Hendriks (tekst) en Anka van Voortuijsen (tekst) mee. De publicatie ‘Arnhem. Station met een twist’ werd in 2015 uitgegeven door UNStudio, ProRail en Bouwcombinatie Ballast Nedam – BAM

[fragment uit het artikel]

Tegen deze achtergrond is het aannemelijk dat het gereed komen van het station, het afronden van projectfiles, het opruimen van werkarchief tot een milde staat van verbazing en verwarring zal leiden in de Amsterdamse burelen van UNStudio. In de tussenliggende periode is het project door vele stadia gegaan, zijn hindernissen overwonnen, aanpassingen doorgevoerd en is het in verschillende bouwfases opgeknipt.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.