06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Archined

Opdrachtgever

Archined

Correspondent
Opdracht

Sinds 2005 ben ik correspondent van deze kritische en onafhankelijke website over architectuur

Opdrachtgever

Archined

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Instelling

Archined

Lokaties

Nederland

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Sinds 2005 schrijf ik artikelen over uiteenlopende onderwerpen voor Archined, ‘de enige echt kritische, onafhankelijke, community-based website van de lage landen over architectuur en meer’.

Mijn eerste bijdrage uit 2005 betrof een recensie van de tentoonstelling ‘Tracing Spaces. Kaarten, Notaties en Exploraties’ bij het Amsterdamse 66 East, Centre for urban culture. (‘Kaarten, Notaties en Exploraties’, 29.11.05).

Hierna volgden nog vele artikelen over manifestaties, bijeenkomsten, tentoonstellingen en publicaties op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening in Nederland.

In 2013 schreef ik, bijvoorbeeld, het artikel ‘Onhoorbare nuances’ naar aanleiding van de uitreiking van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2013 (de Gouden A.A.P.) en het gelijktijdig georganiseerde Amsterdamse Architectenbal in De Beurs van Berlage.

[fragment uit het artikel]

De Amsterdamse Architectuurprijs is jaren terug bedacht om de productie en kwaliteit van nieuwe architectuur in de stad extra in het zonnetje te zetten. Daarbij was het ook de bedoeling om niet alleen de architect, maar ook de opdrachtgever te prijzen. Van meet af aan was ook duidelijk dat initiator en organisator ARCAM van de gelegenheid gebruikt wenste te maken om het debat over de architectuur in de stad kritisch te belichten; zoals een lokaal architectuurcentrum betaamt. Die combinatie leverde de voorgaande jaren al vaker prikkelende avonden op waar de prijsuitreiking en het rondbazuinen van loftuitingen telkens gecombineerd werd met kanttekeningen, beschouwingen en relativeringen. Het bood de verliezende architecten bovendien de gelegenheid om, onder het mom van inhoudelijke argumenten, alvast stoom af te blazen over het (wederom) mislopen van de prijs.
Die formule is nog lang niet uitgewerkt, maar toch werd bij de editie van 2013 besloten het over een andere boeg te gooien. De prijsuitreiking werd namelijk voor het eerst gecombineerd met het Architectenbal. Een festiviteit, geïnitieerd door de BNA kring Amsterdam Kennemerland, waar het architectuurcentrum bij de twee eerdere edities ook al zijn zegen en ondersteuning aan had gegeven. De gedachte leek simpel: door het stapelen van programma’s kunnen beide staande manifestaties profiteren van elkaars uitstraling en publiek

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.