06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Kom naar Almere en neem je eigen huis mee

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Namens CASLa was ik mede-organisator van de programmering en rondleidingen en droeg ik bij aan de officiële publicatie.
Opdracht

Organisatie van manifestatie

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stad Almere werd in 2001 de Bouwexpo GeWild Wonen in de Eilandenbuurt in Almere-Buiten georganiseerd. Deze architectonische buitenexpositie haakte in op de discussie die ontstaan was nadat architect Carel Weeber een figuurlijke steen in de Nederlandse woningbouwvijver had gegooid. Met het verschijnen van zijn publicatie ‘Het Wilde Wonen’ in 1988 (Uitgeverij 010) ontstond namelijk een levendig vak-debat over de wijze waarop er in ontwerp- en bouwwereld daadwerkelijk werd rekening gehouden met de wensen van bewoners.

Ik droeg aan de manifestatie bij door het mede-organiseren van programmering, rondleidingen en schrijven en redactie van de bijbehorende publicatie.

Almere kopte de diverse voorzetten handig in door de mogelijkheden en ideeën in de praktijk te testen en uit te (laten) voeren. Dat vond plaats in een langere traditie van woningbouwexperimenten in respectievelijk de wijkjes De Fantasie en De Realiteit, gevolgd door twee edities van buitenexpo’s van de NWR BouwRAi’s in respectievelijk Muziekwijk (1990) en Filmwijk (1992). De bouwexpo Gewild Wonen gaat de geschiedenis in als het eerste grootschalige, geconcretiseerde initiatief op het gebied van consumentgericht bouwen in Nederland.

Architectuurcentrum CASLa was actief betrokken bij de organisatie. Gedurende de Bouwexpo verzorgden gidsen van CASLa alle rondleidingen in het gebied. Als senior-coördinator was ik verantwoordelijk voor de organisatie van de rondleidingen. Tevens was ik betrokken bij productie, organisatie en redactie van de officiële publicatie van Gewild Wonen. Dit in samenwerking met Jacqueline van de Sande/Beaumont Communicatie en Greet Egbers, grafisch ontwerper. Verder droeg ik bij aan die publicatie met het artikel ‘Kom naar Almere en neem je eigen huis mee’.

De architectenbureaus die met een ontwerp aan Gewild Wonen bijdroegen waren: Architectenbureau Laura Weeber, BDG Architekten Ingenieurs, Bart Duvekot Architecten BNA, Buro 5 Maastricht, Feekes + Colijn Architecten, FARO Architecten BNA, Theo Verburg Architekt BNA B.V., de Architecten Cie., Carel Weeber, Architektenbureau Verheijen/Verkoren/De Haan B.V., Claus en Kaan architecten Amsterdam, Architectenbureau Min2, UNStudio, Van Berke l en Bos bv, SVP – Architektuur en Stedenbouw, Bakker Boots van Haren Dijkhof Artchitektenburo B.V. (BBHD) en Architectenbureau Marlies Rohmer b.v.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.