06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

A home that is right

Opdrachtgever

ArtEZ Academie van Bouwkunst

Gastdocent onderzoek en schrijven
Opdracht

Gastdocent bij Academie van Bouwkunst Arnhem

Opdrachtgever

ArtEZ Academie van Bouwkunst

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Lokaties

Arnhem | Londen

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Voor het vak Publiceren 2 aan de ArtEZ Academie voor Bouwkunst was het thema ditmaal Londen. Het vak is gekoppeld aan de jaarlijkse excursie en de geschreven teksten vormen de bijbehorende reisgids.

De studenten lieten zich inspireren door het beleid van de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Een van de speerpunt daarvan is om elke inwoner van Londen een passende woning te kunnen garanderen. De studenten kozen locaties die direct of indirect gerelateerd zijn aan de (noodzaak van) deze inspanningen.

Ik schreef een inleiding in de reisgids.

[Fragment]

‘Londen is een bijzondere stad, maar ook een stad als vele andere. Het kampt met dezelfde uitdagingen en problemen die ook in andere metropolen een rol spelen. De belangrijkste en meest urgente daarvan zijn ongetwijfeld het zoeken en vinden van een balans tussen metropoolvorming en grootstedelijke problemen enerzijds en de noodzaak van een duurzame groei en transformatie anderzijds.

Vooral op het gebied van wonen en huisvesting lijkt de crisis urgent. Er is immers sprake van een sterk gegroeide ongelijkheid en gebrek aan betaalbare huisvesting voor met name lage en middelhoge inkomensgroepen. Dit leidt tot excessen op de woningmarkt waar door sommigen met ronduit exorbitante bedragen wordt gesmeten om in het bezit te komen van een appartement of woning. Terwijl andere, minderbedeelde groepen als direct gevolg van deze praktijken steeds geringere kansen op een betaalbare woning hebben en zich soms genoodzaakt zien hun heil elders te zoeken en de stad verlaten. Het door velen gekoesterde ideaal van een inclusieve stad, waarin iedereen naar vermogen mee doet, verdwijnt zo steeds verder achter de horizon. De leefbaarheid in deze stad, en passant de noodzakelijke verduurzaming, staat zodoende nadrukkelijk op het spel.

Het bracht de burgemeester van Londen, Sadiq Khan ertoe het een speerpunt van zijn beleid te maken: ‘The Mayor wants every Londoner to be able to have a good quality home that is right for them and that they can afford.” (London Housing Strategy. Draft for public consultation. Greater London Authority, Londen, september 2017) (…)

[link naar reisgids]

https://www.artez.nl/excursiegids-londen-2018

 

 

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.