06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Circulair bouwen

Opdrachtgever

NL Magazine

Artikel over actuele ontwikkelingen van circulair bouwen
Opdracht

Voor NL Magazine schreef ik een artikel over actuele ontwikkelingen rond circulair bouwen

Opdrachtgever

NL Magazine

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
project thema's

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

Voor NL Magazine verdiepte ik me in de status en ontwikkelingen van circulair bouwen.

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zocht de publiciteit met het manifest ‘Wij gaan circulair’ dat haar leden aanspoorde om circulair bouwen te omarmen. Met de keuze voor de ondertitel ‘Van manifest tot beweging met jou in de hoofdrol’ laat de nationale architectenbond merken de persoonlijke aansporing en het verwerkelijken van een vanzelfsprekende attitude te willen combineren. Anders gesteld, de ontwikkeling van circulair bouwen wordt door de meeste ontwerpers, bouwers en overheden als onvermijdelijk en noodzakelijk bovendien gezien, maar komt niet snel genoeg en onvoldoende concreet tot stand als iedereen naar elkaar blijft kijken en op z’n handen blijft zitten.

Ik sprak met Mark Oldengarm, netwerk coördinator bij BNA; Peter van Assche van Bureau SLA en Arjan Karssenberg, associate lector bij SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam (afdeling Bouwkunde).

Het artikel ‘Circulair bouwen moet vanzelfsprekend worden’ werd gepubliceerd in NL Magazine, #3: Ruimte voor verdichting, december 2018.

[fragment uit het artikel]

Het resulteert in een te trage ontwikkeling waarbij ‘leren-door-doen’ het meest gehoorde credo is. Er is natuurlijk niets mis met principes als lerend werken en een dosis pragmatisme om allerhande problemen op te lossen. Maar de vrees lijkt terecht dat de ontwikkeling van circulair bouwen in het licht van de mondiale duurzaamheidsurgentie onvoldoende tempo ontwikkelen. Circulair bouwen loopt bij die ondermaatse progressie het reële risico weer opzij te worden geschoven al een zoveelste ‘milieumodegril’.

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.