06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Marseille, cité radieuse?

Opdrachtgever

NRP

Soort project

Onderzoek en advies

Organisatie studiereis naar Marseille
Opdracht

In opdracht van NRP organiseerde ik het Inhoudelijke programma van de jaarlijkse studiereis naar een Europese stad.

Opdrachtgever

NRP

Project foto's

berg-plaats.nl Bergplaats
Lokaties

Marseille

architectuur Bergplaats
stedenbouw Bergplaats

In 2018 organiseerde ik voor NRP (Nationaal Renovatie Platform) een studiereis naar Marseille. Het programma omvatte bezoeken aan actuele projecten op het gebied van transformatie en renovatie in de Franse havenstad. Daaronder vielen, ander andere, de gebiedsontwikkeling Euromediterranée aan het havenfront. In het gebied werden o.a. La Tour Marseillaise (Jean Nouvel) en Les Docks Village bezocht. Ook de multiculturele hotspot La Friche in de wijk Belle de Mai en natuurlijk de wereldberoemde Unité d’Habitation van Le Corbusier stonden op het programma. Bij de programmering en tijdens de excursie assisteerde Silvia Russel. Voor de reisgids schreef ik een inleidend artikel over de stad

[Fragment inleiding]

‘Marseille heeft veel gezichten. Gezichten die hardnekkig in het geheugen gegrift staan, maar ook gezichten die voortdurend veranderen. Wie herinnert zich nog de scènes geschoten in het centrum van Marseille in William Friedkins cinematografische meesterwerk ‘The French Connection’ (1971) met Gene Hackman in zijn Oscar-winnende rol van detective Jimmy “Popeye” Doyle?

Het was de verbeelding van de corruptie, criminaliteit en verloedering, belicht door een misleidend, warm mediterraan zonlicht. Beelden die recentelijk werden geflankeerd (maar niet werden verdrongen) door die uit de Netflix-serie ‘Marseille’ met Gerard Depardieu in zijn vertolking van getroebleerd burgemeester van deze Zuid Franse stad. De stad figureert wederom als toneel voor de hardheid en slechtheid van de mens. Intrigerend echter is dat die eigenschappen bij de tv-serie niet worden verbonden aan een Amerikaanse klopjacht op Europees-exotische narcoboeven maar aan de lokaal-politieke ambities om de stad (en in het bijzonder het havenfront) te revitaliseren en transformeren. Een scenaristische constructie die overduidelijk zijn inspiratie vindt in de recente bemoeienissen van de stad en haar bestuur om de binnenstad weer nieuw elan en uitstraling te geven. De resultaten daarvan, alsmede de nog in ontwikkeling zijnde aanvullingen en plannen, vormen niet toevallig ook de belangrijkste basis voor het programma van de NRP-studiereis 2018. (…)

 

Diensten

ruimtelijke kwaliteit Bergplaats
moderator Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.