06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

West Side Stories

De erfenis van Rotterdamse stadsvernieuwing

Debat over de erfenis van Rotterdamse stadsvernieuwing
Auteur

Jaap Jan Berg

Lokatie

Rotterdam

Instelling

De Nijl Architecten | Office for Metropolitan Information | OMI | Studio Verter | TU Delft | UvA

Leestijd Bergplaats
Leestijd Bergplaats
Leestijd Bergplaats

Office for Metropolitan Information (OMI) organiseerde eind 2019 de manifestatie West Side Stories. Met een tentoonstelling, wandelroutes en lezingen werd de voormalige stadsvernieuwing in het Oude Westen van Rotterdam opnieuw belicht. De manifestatie ging zowel in op de geschiedenis van de Aktiegroep Oude Westen, als op de waarde van de erfenis van de toenmalige buurtprotesten én de betekenis daarvan in de huidige wijk.

Op 12 december 2019 vond een bijeenkomst plaats waarbij architecten, ontwerpers en onderzoekers hun analyse van en visie op de staat en toekomst van stedelijke vernieuwing in de wijk presenteerden. De accenten lagen, naast de geleerede lessen uit de geschiedenis, op het ontwerp, het gebruik van publieke ruimte en op sociaal-maatschappelijke veranderingen, toen en nu.

Genodigde sprekers waren Lidwine Spoormans (TU Delft), Endry van Velzen (De Nijl architecten) en Tim Verlaan (UvA). Roxane van Hoof (Studio Verter) en Charlie Koolhaas onderzochten het leven en de bewoners in de wijk. En Jurian Voets presenteerde zijn afstudeerproject dat suggesties doet voor een volgende fase van stadsvernieuwing.

Na elke presentatie gingen sprekers met elkaar en met het publiek in discussie over visies, kansen, bedreigingen en kwaliteiten van het Oude Westen. De discussie werd door mij gemodereerd.

Tim Verlaan gaf in zijn inleiding een treffende schets van een onvoorzien detail van de stadsvernieuwing: “Wie vandaag door het Oude Westen loopt ziet niet alleen het succes maar ook de tekortkomingen van de stadsvernieuwingsoperatie. Een belangrijk uitgangspunt van de architecten van de stadsvernieuwing in Nederland, waaronder naast Hammel grote namen als Aldo van Eyck, Herman Hertzberger, Theo Bosch en Wim Quist, was juist om de scheiding tussen het publieke en het private te doorbreken. De stad was een grote woonkamer, waar alle familieleden konden aanschuiven. Echter, als we deze metafoor doortrekken en een van die familieleden zich gaat misdragen, teveel drinkt of aan de drugs gaat, kan het knap ongezellig worden in de woonkamer. En dat is precies wat gebeurde toen de stadsvernieuwing in Rotterdam goed en wel op stoom kwam.”

Gepubliceerd in

Lees het artikel in:

Diensten

Leestijd Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *