06 - 26348903 jajaberg@xs4all.nl

Woningbouwatelier

Onderzoek en interviews 5 jaar Woningbouwatelier

Onderzoek en interviews voor Woningbouwatelier
Auteur

Jaap Jan Berg

Lokatie

Almere | Nederland

Instelling

Leestijd Bergplaats
Leestijd Bergplaats
Leestijd Bergplaats

Almere heeft een geschiedenis van ruimte geven aan vernieuwende vormen van bouwen en gebiedsontwikkeling. Eind 2013 spraken de gemeente en het Rijk af, in het kader van de schaalsprong, te gaan samenwerken aan het opzetten en uitvoeren van experimenten. Niet alleen de stad, maar heel Nederland zou moeten profiteren van de lessen en inzichten die dit oplevert. Resultaat van deze afspraak was het Woningbouwatelier, een platform dat experimenten in de praktijk coördineert met Almere als thuisbasis.
Sinds de oprichting positioneert het Woningbouwatelier zich als buitenboordmotor van innovatie op de woningmarkt. Het van papier halen van vernieuwende ideeën of concepten is daarbij de werkwijze. Dit heeft geleid tot experimenten zoals de Bouwexpo Tiny Housing, uitvoering van de Almeerse winnaars van de Who Cares prijsvraag en WikiHouse.
Na ruim vijf jaar is het tijd voor een reflectie op de resultaten van het Woningbouwatelier. Daarom is een traject gestart om een brede groep deskundigen en betrokkenen uit die periode te raadplegen over het gevolgde proces, de bereikte doelen en hun visie daarop.

In het voorjaar van 2020 interviewde ik (eerder) betrokken project-, atelierleiders, bestuurders en vertegenwoordigers van betrokken instanties. Deze interviews geven een inzicht in het proces en gemaakte keuzes van de verschillende experimenten die vanuit het Woningbouwatelier zijn ontstaan. De interviews dienen eveneens als opstap naar een later te verschijnen publicatie.

Gepubliceerd in

Lees het artikel in:

Diensten

Leestijd Bergplaats

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.