Publiceren & redactie
Almere
Stichting Polderblik
Almere | landschap | landschapsarchitectuur | Stichting Polderblik
Binnenkort verschijnt de publicatie ‘Polderperspectieven. Perspectief op het Almeerse landschap’, een uitgave van de stichting Polderblik.
In het boekje komt voort uit het lezingenprogramma dat deze stichting in 2019 organiseerde. Daarbij kwamen gedurende vier avonden vijf ontwerpers aan het woord over hun visie op de waarde, erfenis, toekomst en kansen van het Almeerse landschap. In opdracht van de stichting maakte ik de verslagen van deze avonden en schreef ik samen met Jouke van der Werf de teksten voor de publicatie.
Toen stichting Polderblik in 2019 een lezingenprogramma over de toekomst van het stadslandschap van Almere organiseerde nodigde zij drie jonge ontwerpers uit: Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), GerJan Streng (Bureau BRIGHT) en Philomene van der Vliet (Boom Landscape). Daarnaast werden Christian Zalm, één van de Peetvaders van Almere, en Hester Kersten, landschapsarchitect bij de gemeente Almere, als sprekers uitgenodigd. Alle ontwerpers werden uitgedaagd om suggesties te doen en ideeën en referenties te delen die kunnen bijdragen aan de verdere gedachtevorming over en het ontwerpen aan het landschap van en om Almere. Die vraag vindt plaats tegen de achtergrond van een aanzienlijke opgave. De komende jaren moet Almere een plek vinden voor 60.000 woningen, een bijdrage leveren aan energietransitie en nadenken of het stadslandschap niet aan een herinrichting of herinterpretatie toe is.
Toen de lezingenreeks startte was de gemeente Almere net begonnen met de ontwikkeling van een meerjarig perspectief op het groen en blauw van de stad. Nu het verslag van de vier lezingen gereed is heeft de gemeenteraad een eerste concept van dit perspectief geformuleerd. Belangrijke thema’s daarin zijn: hoe schep je een aangenaam vestigingsklimaat, hoe kan de stad gebruik maken van haar natuurlijk kapitaal en hoe activeer je het landschap voor de bewoners?
‘Stichting Polderblik heeft deze vragen aan ontwerpers van buiten Almere voorgelegd en gevraagd om daarop vanuit ieders eigen invalshoek te reflecteren. Zij deed dat vanuit de stelling dat Almere door haar meerkernige opzet met een nauwe relatie tussen groen, blauw en de wijken bij uitstek de mogelijkheden biedt om oplossingen voor deze ontwerpvraagstukken te vinden.’
De publicatie werd samengesteld door Jouke van der Werf en Lieke Frielink. Lieke Frielink verzorgde eveneens de grafische vormgeving.
0 reacties